Begeleiding
Is mogelijk voor kinderen die uitvallen op taal:
- Technisch lezen
- Begrijpend lezen
- Spelling
- Werkwoordspelling
- Grammatica en ontleden
Mocht ik na een reeks behandelingen twijfel hebben over eventuele dyslexie, dan zal ik u adviseren om uw kind te laten onderzoeken door een orthopedagoog.
Werkwijze
Vanuit het geven van inzicht in de schriftelijke taal, wordt uw kind geleerd hoe het met spellen en lezen moet omgaan. Woorden bestaan uit klanken. Daarom moet een verbinding worden gemaakt tussen klank (gesproken taal) en tekens (geschreven taal). Daarom is luistertraining belangrijk! In de klas is hier meestal door tijdgebrek te weinig aandacht voor. Inzicht in de woorden komt tot stand door de klank te herkennen en deze aan een kleur te verbinden. Je kan dan zien welke klank het is. Daarna kan je pas een regel toepassen die bij die klank hoort.
Individuele begeleiding en door middel van coaching aan ouders/begeleiders biedt de mogelijkheid om doelgericht hulp te bieden. Geen overbodige oefeningen vanuit een vast programma, maar speels en op het kind gericht met een eigen TaalPLAN.
Uit de foutenanalyse blijkt waar het kind de draad kwijt is of de logica mist. De basis van het taalsysteem wordt weer gelegd, zodat regels kunnen worden toegepast.
Deze didactiek kan binnen elke (school)methode gebruikt worden!